Hikayeli Oyunlar Öldü mü? Tek Oyunculu Yapımlar Hâlâ Kral!
İnternetin derinliklerinde canlandırılmayı bekleyen yılların “Hikayeli oyunlar öldü mü?” sorusu, yine gündeme geliyor. Midia Research tarafından gerçekleştirilen yeni bir anketin sonuçlarına göre, tek oyunculu yapımlar krallığını sürdürmeye devam ediyor. Ancak bu durum, diğer oyun türlerinin rekabetten tamamen çekildiği anlamına gelmiyor. Video oyunları endüstrisi her dönemde farklı trendlere kapılsa da değişmeyen gerçek şudur ki; tek oyunculu oyunlar hâlâ güçlü satış rakamları elde ediyor.
Oyuncuların %53’ü Tek Oyunculu Yapımları Tercih Ediyor
Midia Research’ün araştırmasına göre, oyuncuların %53’ü tek oyunculu yapımları tercih etmektedir. Araştırmanın örneklem büyüklüğü hakkında net bir bilgi verilmemiş olsa da, veri analitiği şirketinin ABD, İngiltere, Avustralya, Kanada, Almanya, Fransa, Polonya, Türkiye ve Güney Afrika gibi çeşitli ülkelerde çalışmalarda bulunduğu bilinmektedir. Anket kapsamında katılımcılara oyun alışkanlıkları ve tutumları hakkında sorular yöneltilmiş ve çoğunluğun tek oyunculu oyunları tercih ettiği gözlemlenmiştir. Bu bağlamda, son dönemin popüler oyunları arasında yer alan The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom ve Black Myth: Wukong gibi yapımlar örnek gösterilmektedir.
Tek Oyunculu Oyunların Krallığı Devam Ediyor
Video oyunları endüstrisindeki büyük şirketlerin milyonlarca dolarlık kazanç sağlayan servis oyunlarına yönelmesi oldukça doğal bir durum. Ancak, oyuncuların büyük çoğunluğu hâlâ tek oyunculu yapımları tercih ediyor. Elbette, her iki türü de aktif bir şekilde oynayan oyuncular bu oranlarda bir denge unsuru oluşturabilir. Fakat Concord, Babylon’s Fall ve Anthem gibi son dönemdeki servis oyunu örnekleri göz önüne alındığında, bu türdeki büyük hezeyanların yanında tek oyunculu yapımların aynı derecede başarısızlık yaşamadığı dikkat çekmektedir. Yakın geçmişte istenen başarıyı elde edemeyen hikayeli oyunlar arasında Star Wars Outlaws ve Banishers: Ghosts of New Eden gibi yapımlar da bulunmaktadır.
- İlginizi Çekebilir: En iyi tek kişilik oyunlar
Midia Research’ün raporuna göre, şirketler sürekli olarak değişen trendleri takip etmeye çalışıyor ve bu durum “aşırı doygunlaşmış pazarlar” oluşturuyor. Örneğin, son derece başarılı bir servis oyununun ardından benzer projelere yönelen büyük şirketler, yeni oyunlarını tanıtarak bu alandaki rekabeti daha da artırıyor. Ancak tek oyunculu yapımlar, servis oyunlarına nazaran çok daha farklı bir dinamiğe sahip. Servis oyunları, genellikle daha rekabetçi bir pazar sunarken, oyuncuların aynı anda birden fazla servis oyunu oynama eğilimleri de oldukça az. Tek oyunculu yapımlar ise oyuncuların daha derin bir deneyim yaşamasına olanak tanıyor.
Bu yılın başlarında sizlerle paylaştığımız gibi, servis oyunları bazen büyük bir ateşle yanıp sönse de hâlâ gerçek kral tek oyunculu yapımlardır. Siz de görüşlerinizi yorumlarda bizimle ve diğer okurlarımızla paylaşabilirsiniz.